tisdag 28 april 2009

Drevolja

När båten togs upp i höstas bytte jag drevolja, till min glädje såg den ut precis som den skulle. Den var inte grå/grumlig vilket hade betytt att det kommit in vatten i drevet, inte heller svart vilket är ett tecken på att packningar och lager slits onormalt. På avtappningsskruven sitter det en permanentmagnet som ska dra till sig ev. metallspån från växlarna, denna var också ren.

Men igår fick jag fylla på lite extra olja. På min motor finns det två skvallerhål, man ska ha båda öppna och trycka i oljan underifrån. När oljan kommit upp till det första skvallerhålet ska man skruva igen det och fortsätta fylla på tills oljenivån kommer upp till det andra. Jag hade bara fyllt till det första i höstas. Jag har investerat i en liten handpump som passar på oljeflaskan och i andra änden av slangen en gänga som passar där avtappningsskruven sitter. Detta gör att man kan fylla på utan att det kladdar för mycket.

söndag 26 april 2009

Impellerbyte

I torsdags köpte jag en ny impeller. Jag vet inte när den byttes senast, men enligt förra ägaren har motorn lämnats in på scervice regelbundet.

Jag känner mig inte riktigt trygg om jag inte vet skicket på impellern på min båtmotor, och för två hundralappar är det en ganska billig försäkring. Om impellern havererar på denna typen av motor, går det inte många minuter innan det istället blir motorbyte... om det ens handlar om minuter.

Växelhuset var lätt att montera av, när jag väl visste hur man skulle göra. Enligt Blekinge Marin och Motor så skulle man lossa de fem bultarna, sen var det bara att dra av det. Men när jag lossat alla bultarna satt allt ändå fast och jag vågade inte knacka av det. Jag har bara erfarenhet av en annan mercury motor, men av mindre modell (25hk), där var man var tvungen att lossa växelföraren uppe i motorn för att få av växelhuset. Jag fick låna en scervicemanual på artilleriverkstaden och visst var det bara att knacka loss. En viktig sak är att man lägger gasreglaget i "forward". Växlarna ligger under ett fjädertryck och vill ligga i forward opåverkad. Vilket innebär att om man har reglaget i neutral när man lossar växelhuset, så kommer forward automatiska att hoppa i när man får av drevet. Och om man sen skruvar ihop motorn igen så kommer neutralen på reglaget bli forward i verkligheten... Rörigt...
Det som "tog emot" var en styrtapp, men den gjorde bara precis det den skulle, att se till att allt var riktat. Några lätta slag med en liten slägga och en träklots gorde susen.


Allt såg mycket fint ut, ingen korrotion över huvudtaget, detta naturligvis på grund av att motorn alltid hissats upp när den inte använts. Impellern som satt i hade i princip inget slitage men den byttes ändå. Alla packningar var fina, så där var det inte aktuellt med byte.


Alla rörliga delar smordes in med konsistensfett och sattes ihop igen. Allt gick på en timme, när man visste hur man skulle göra.

Bottenmålning

I veckan blev bottenmålningen klar. Tre lager bottenfärg blev det, plus grundfärgen. Är mycket nöjd med resultatet. Nu återstår det bara att få skrovet lika vitt som botten...
Får damma av polermaskinen i veckan!

tisdag 21 april 2009

Första lagret bottenfärg och smörjning av motorupphägning

Igår fick jag på det första lagret bottenfärg, måste bli ett till. Jag använder Internationals Cruiser Eco, en självpolerande MILJÖVÄNLIG bottenfärg. Tanken är väl att den porösa färgen ska lossna lite i taget så att ev. beväxtning lossnar, jag använde samma färg på snipan med gott resultat. Men nu handlar det om andra farter, hoppas inte all färg poleras bort...
Som grundfärg ligger Internationals Primocon.

Fick låna en fettspruta av båtgrannen och smorde styrstaget, tilt och låsmekanism.

söndag 19 april 2009

Avtäckning och bottenmålning

Idag har jag täckt av båten. För att undvika fukt och jordslag har det varit tvärdrag under presenningen, nackdelen med detta är all smuts som kommer in. Jag investerade i en ny glasfiberställning och en kraftig gummerad presenning inför täckningen, har klarat vintern utan minsta justering och hittade inget slitage på presenningen idag. Kapellet impregnerades igår.

Har lagt på ett lager med grundfärg med bra resultat, imorgon blir det vit bottenfärg. Skönt att slippa klinkskrov!

torsdag 9 april 2009

Slipning

Har monterat ner alla trädetaljer för att slipa och olja, allt gick bra och blev fint förutom skivan under soffan. Där hade fukt förstört fanneren. Jag vände mig till ett snickeri i Jämjö för att få ny fanner, men visade sig att det var både enklare och billigare att tillverka en ny skiva. Om en vecka får jag den nya.
Fanneren är ca 1mm tjock, man får akta sig så man inte slipar genom. Lite skillnad mot träbåten som hade 20mm massiv teakinredning, där kunde man slipa hur mycket man ville...